ABOUT ME

Wednesday, March 13, 2019

REVOLUSI KANDUNGAN KREATIF MALAYSIA

REVOLUSI KANDUNGAN KREATIF MALAYSIA

Oleh Ts Azharul Azmir Kamarulzaman

PENGENALAN

Jika filem Laila Majnun mahu dijadikan rujukan, dan jika tahun produksinya pada 1932 mahu diiterima sebagai tanda lahirnya perfileman di Malaysia, tahun ini perfileman kita sudah berusia lebih kurang 87 tahun. Hanya beberapa tahun lagi untuk mencapai usia satu abad.

Sepanjang tempoh itu, banyak fasa telah dihadapi oleh dunia penerbitan filem tanah air. Era perkongsian Malaysia-Singapura atas filem-filem zaman Studio Jalan Ampas, fasa kelahiran penerbit bumiputera, zaman kemunculan penerbitan indiependen pada awal 2000-an, hingga penerimaan positif pelabur korporat dan antarabangsa kebelakangan ini. Ini semua sebahagian dari laluan panjang industri perfileman dan kandungan kreatif negara.

Sepertimana yang penulis sering nyatakan terdahulu, perfileman adalah bidang yang komplikated. Ia bidang yang berkait dalam pelbagai aspek dan acuan. Filem boleh dilihat dari sudut kebudayaan, sebagai komoditi ekonomi, material pendidikan, platform mesej moral, kehalusan estetika kesenian, simbol jadi diri serta banyak lagi.

Dan oleh kerana sekian banyak sudut pandang yang boleh dibawa dan digunapakai dalam bidang ini, terjadi kepelbagaian pendapat, serta pandangan tentang bagaimana industri ini harus ditadbir urus dan dikawalselia. Berlaku perteligkahan, dan perbalahan yang tidak selesai, hanya kerana setiap daripadanya tetap mahu melihat perfileman dalam konteks dan acuan masing-masing. Perkara ini pastinya tidak akan berlaku sekiranya setiap dari kita memahami skop pemerhatian yang pastinya berbeza antara satu sama lain

Namun, dalam penulisan ini, bagi membolehkan ia berfokus, penulis lebih selesa memilih untuk memperkatakan bidang ini dalam konteks ekosistem industri.


LANDSKAP PERFILEMAN

Kita dapat melihat bagaimana perkembangan serta revolusi teknologi dalam industri perfileman dan kandungan kreatif Malaysia. Ini bermula dari zaman penerbitan menggunakan filem 35mm sejak puluhan tahun lalu, hinggalah kini ke digital sepenuhnya pada hari ini.

Namun, dalam dunia hari ini, apabila kita memperkatakan tentang pembangunan industri, fokus kita tidak hanya boleh menjurus kepada dunia penerbitan semata-mata. Perfileman dan kandungan kreatif adalah sebuah industri, sepertimana industri lain yang usaha pembangunannya harus dilihat dan diteliti secara holistik serta menyeluruh.

Dalam konteks perfileman dan kandungan kreatif, ini termasuklah berhubung membina ekosistem industri ini yang mesra dalam segala aspek.

Teknologi pemameran, penyelidikan dan pembangunan platform baharu, mekanisme pelaburan, insentif kewangan dan percukaian, adaptasi teknologi penerbitan, hubungan kerjasama antara negara dan banyak lagi.

Selain itu, kita tidak boleh lari juga dari keperluan untuk melihat penelitian sosial dalam aspek landskap penontonan. Sebagai sebuah industri, yang berteraskan penawaran dan permintaan (demand & supply), memahami permintaan adalah salah satu keperluan khusus yang perlu ditangani. Apa yang penulis maksudkan disini bukan sekadar trend citarasa penontonton, tetapi juga trend gaya hidup kesuruhan masyarakat dan orang ramai.

Kemunculan bentuk hiburan baharu dalam gaya hidup masyarakat kini harus diperhatikan, sebagai sesuatu yang berpotensi menjadi pesaing dan ancaman, atau sebagai faktor pemangkin kepada perfileman dan kandungan kreatif.


KANDUNGAN MULTI-PLATFORM

Semua pihak mengetahui mengenai perkembangan kandungan multi-patform pada hari ini. Ia telah mula disebut-sebut sejak beberapa tahun lalu. Oleh itu, beradaptasi dengan kandungan yang sesuai untuk keperluan ini adalah amat perlu. Terbaharu, pihak penyiar antarabangsa mula memperlahankan pelaksanaan program bagi televisyen, dan mula beralih kepada kandungan digital untuk multi-platform, khususnya untuk siaran media baharu.

Sebagai contoh, syarikat penyiar Discovery Network Asia yang mengendalikan saluran faktual terkenal, Discovery Channel bagi rantau Asia mula memperlahankan kerja-kerja commisining bagi program-program baharu di saluran mereka. Mereka kini mula menumpukan kandungan untuk platform dalam talian dengan menggunapakai kembali bahan rakaman yang mereka miliki selama ini dengan suntingan baharu bersesuaian untuk penontonan di media baharu: lebih pendek dan padat.Situasi ini jika berpanjangan pastinya memberikan kesan kepada para penerbit kandungan faktual yang selama ini banyak menghasilkan kandungan untuk mereka.

Namun, bagi penulis, ini adalah perubahan yang mungkin tidak akan dapat dikawal. Apa yang perlu adalah para pembikin harus lebih proaktif dalam menyesuaikan keberadaan mereka dalam industri dengan perubahan semasa. Ini memang menjadi teras dalam mana-mana industri sekalipun, bagi membolehkan setiap penggiat kekal relevan di dalam industri.


PENJENAMAAN & SEKTOR HILIRAN

Dalam konteks pelaburan filem dan kandungan, penulis melihat pertimbangan para pelabur industri perfileman pada masa kini tidak hanya menjurus kepada kebolehpasaran cerita dan kandungan, tetapi juga potensi penjenamaan daripada filem tersebut. Tidak sekadar melihat potensi untuk kelangsungan penerbitan filem sekuel, tetapi juga ruang dan peluang bagi perkembangan dan percambahan kepada pendapatan daripada sektor hiliran yang lain, termasuklah potensi pendapatan dari industri lain, dengan menggunakan jenama yang ada.

Sebagai contoh, sebuah filem bertemakan kopi di Indonesia yang berjaya di pasaran, iaitu Filosofi Kopi tidak hanya menerbitkan filem sekuelnya, Filosofi Kopi 2, tetapi juga membawa kekuatan jenama dari filem tersebut ke industri peruncitan dan makanan. Beberapa kafe dibina di beberapa bahagian di Indonesia dengan nama Filosofi Kopi, serta beberapa produk berteraskan kopi di bawah jenama yang sama mula dikeluarkan untuk pasaran tempatan dan antarabangsa.

Penerbit di Malaysia mungkin sudah boleh memikirkan pendekatannya sama. Sememangnya sudah ada usaha daripada penerbit tempatan dalam hal ini, namun kebanyakannya masih dalam lingkungan produk-produk dalam industri multimedia, serta masih fokusnya kepada menghasilkan jentera dan material promosi kepada filem, dan bukan untuk berdiri sendiri dalam industri yang berbeza dan selain dari industri kreatif.


POTENSI PENJENAMAAN SEMULA

Dalam menggalakkan hal ini, penerbit Malaysia mungkin turut boleh mengeploitasi semula jenama-jenama terdahulu yang berpotensi, tetapi tidak diekplotasi sebaiknya atas belum berkembangnya industri penjenamaan ketika itu.

Sebagai contoh, penulis ingin mengambil filem XX Ray sebagai rujukan. Filem yang sememangnya sudah mempunyai pengikut ini, berpotensi besar menjadi jenama berkaitan pendidikan teknologi contohnya, daripada hanya bergantung kepada prospek penerbitan filem sekuel selanjutnya semata-mata, yang ternyata tidak mendapat sambutan baru-baru ini.

Bukan untuk menukar penerbit dan pembikin menjadi usahawan dalam industri lain, ia mungkin boleh dilaksanakan secara liceinsing. Ini membolehkan syarikat penerbit dan pembikin selaku pemilik IP mempunyai kedudukan kewangan yang baik, sekaligus menjamin kelangsungan penerbitan-penerbitan filem dan IP baharu yang berikutnya, serta tidak hanya tersangkut pada projek terdahulu. Mahu atau tidak, kita harus mengakui perfileman adalah hasil karya yang memerlukan kos tinggi, dan bergantung besar kepada kemampuan kewangan syarikat penerbitannya.


PASARAN NICHE

“Niche in, mass out”
Frasa ini sudah sering diperkatakan oleh para pengamal media dan pengiklanan sejak beberapa tahun lalu. Ia memberikan gambaran perubahan lansdskap semasa dalam industri ini. Dalam industri media, kita dapat melihat beberapa saluran radio utama negara seperti saluran Era telah mula mewujudkan saluran di peringkat negeri dan wilayah. Akhbar Sinar Harian telah dahulu mengujinya melalui akhbar bersifat setempat, yang mana sukses ketika itu. Bagi penulis, ini merupakan antara beberapa contoh bahawa penghasilkan kandungan berasaskan geografi merupakan antara potensi yang boleh diteroka oleh para pembikin dan penerbit.

Ia terlebih dahulu telah terbukti berjaya apabila banyak telefilem-telefilem tempatan yang diterbitkan di Sabah untuk pasaran tempatan dalam bentuk VCD. Ia berjaya ketika itu. Meskipun industri mikro ini telah terhenti beberapa ketika lalu, namun penulis melihat ia bukan kegagalan pilihan pasaran, tetapi lebih kepada peralihan platform penontonan, apabila penonton telah kurang menonton melalui VCD mahupun DVD setelah kemunculan platform atas talian. Oleh itu, ia mungkin boleh diteroka dengan platform yang lebih semasa. Sebagai contoh, beberapa saluran Youtube berteraskan kandungan tempatan di pantai timur semenanjung Malaysia terutama Kelantan berjaya mengusai pasaran penonton bagi wilayah tersebut.

Selain geografi, pecahan berasaskan demografi lain serta segmen niche juga adalah amat berpotensi. Sebagai contoh, suatu ketika dahulu, ada stigma yang menyatakan bahawa filem yang memenangi anugerah di festival, khususnya di luar negara tidak mempunyai pasaran. Filem-filem art house ini lebih bersifat ekspresi seni, dan bukan tontonan umum. Namun, kemunuculan saluran seperti Astro A-List dan Sundance Channel membuktikan pendapat tersebut tidak tepat, dan sekaligus ia mempunyai nilai ekonomi, meskipun tidak sebesar pasaran massa.

Bagi penulis, setiap penghasilkan itu mempunyai nilai komersil, namun yang membezakannya adalah segmen pasaran yang dipilih. Ada yang memilih untuk menghasilkan kandungan blockbuster untuk pasaran massa, dan ada yang memilihkan kandungan spesifik bagi satu-satu pasaran yang niche.

Pasaran niche ini, meskipun segmen pasarannya kecil, tetapi adalah pasaran yang berpotensi. Setiap penerbit dan pembikin harus bijak mengenalpasti segmen pasaran mana yang mereka ingin bersaing.

Dalam analogi yang mudah, dalam konteks pelaburan, lebih baik menghasilkan filem berkos RM200 ribu dan memungut kutipan RM500 ribu kerana kita mengusai dan memahami segmen pasaran tersebut, daripada menghasilkan filem besar dengan kos RM3 juta, tetapi kutipannya hanya RM2 juta, kerana ternyata kandungan kita tidak kena dengan citarasa masyarakat kebanyakan.

Ini adalah contoh bagaimana sesuatu perkiraan boleh diambil oleh para penerbit dan pembikin dalam menentukan filem yang mahu dihasilkan. Namun begitu, tidak kiranya segmen pasaran mana yang mahu diceburi, kandungan adalah segalanya. Content is king. Pastikan kandungan berada dalam paras yang baik, dalam menjaga daya tahan pembikin dalam industri.EKOSISTEM INDUSTRI

Satu lagi aspek yang perlu diambil kira dalam usaha pembangunan industri adalah memecahkan sentrik berasaskan Kuala Lumpur semata-mata. Dalam perspektif yang lebih luas, kita harus memikirkan bagaimana industri ini tidak bergantung kepada Kuala Lumpur semata-mata. Lama kelamaan, ia dibimbangi penuh dan tepu.

Kita harus memikirkan mekanisme tentang bagaimana mewujudkan ekosistem mesra penerbit dan pembikin di bandar-bandar lain seluruh negara. Sebagai permulaan, mungkin kita boleh mengenalpasti beberapa lokasi berpotensi untuk menjadi bandar satelit bagi pembangunan industri ini, seperti Johor Baharu di selatan, Kuching di Borneo dan sebagainya.

Ini penting supaya pembangunan industri ini tumbuh sekata dan seimbang di seluruh negara. Tiada lagi lambakan di ibu kota. Bakat-bakat baru boleh pulang ke negeri masing-masing untuk berkarya dan mencari rezeki di negeri masing-masing.

Perkara ini telah dibuktikan di Indonesia, apabila syarikat penerbitan tidak lagi hanya tertumpu di Jakarta, tetapi mula tumbuh dengan banyak di di bandar lain iaitu Jogjakarta dan Bandung. Selain itu, terdapat juga industri mikro di bandar-bandar lain seperti Makasar dan Bali. Sama juga di Korea Selatan yang tidak hanya tertumpu di Seoul, tetapi berkembang hebat di Busan, Incheon dan Jeju.

Selain itu, usaha pembangunan industri tidak harus dipikul oleh satu badan tunggal. Ia bukan tanggungjawab FINAS semata-mata, dan bukan hanya tanggungjawab agensi kerajaan persekutuan. Usaha advokasi dengan pihak kerajaan negeri, mahupun peringkat daerah perlu diadakan bagi memperlihat ini adalah industri berpotensi dan ini adalah industri masa depan. Apa yang penting adalah penyelarasan antara semua yang terlibat agar dapat saling membantu.MODEL PERNIAGAAN AKAN DATANG

Penggiat industri juga, terutama pembikin dan penerbit harus bijak meneroka inovasi semasa. Sebagai contoh, beberapa pawagam termasuk TGV kini sedang cuba beradaptasi dengan perubahan semasa apabila mula menayangkan siaran langsung perlawanan bola sepak, konsert dan sebagainya di dewan tayangan mereka. Beberapa tayangan bersifat kanak-kanak, membuatkan mereka menjadikan pawagam mereka seperti jelmaan taman permainan, melalui pendekatan `pawagam mesra keluarga`.

Ini semua harus diteliti pembikin dan penerbit, tentang pro dan kontranya, dalam memastikan filem kekal relevan pada masa akan datang.

Selain itu, filem Misteri Dilaila adalah salah satu percubaan menarik penerbit dan pembikin Malaysia dalam membawa elemen interaktif ke dalam filem ini, dan ternyata ia berjaya dalam konteks kutipan panggungnya.

Sebagai penutup, penulis ingin menekankan perlunya keupayaan industri untuk memahami landskap semasa global dalam industri ini. Kita harus memahami trend semasa, serta mampu melihat atau merangka anggaran masa depannya, setidaknya bagi tempoh 10 tahun akan datang.

Mungkin diperlukan satu penyelidikan, atau setidaknya pemerhatian mendalam mengenai perkara ini. Ini bagi menjadikan industri kita sebagai industri yang bersedia terhadap segala jenis ancaman mahupun perubahan landskap semasa di peringkat global mahupun serantau.

15 comments:

 1. Halo,
  Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu untuk membantu saya memperoleh pinjaman yang baik setelah saya banyak mengalami pinjaman peminjam online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa memberikan pinjaman, saya telah memerlukan pinjaman untuk 3 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman. dan saya sangat Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya ke sebuah syarikat palsu di Turki, kerana saya berhutang kepada bank saya dan kawan-kawan saya dan saya tidak ada sesiapa pun untuk berlari, sehinggalah satu hari setia bahawa kawan saya memanggil Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya terpaksa menghubungi Siti Aminah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahawa dia adalah seorang ibu yang baik dan saya terpaksa menaruh keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia. Radu dan saya terkejut dengan pinjaman saya yang diproses dan diluluskan dan dalam masa 3 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah satu keajaiban dan saya mesti memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Alicia Radu
  jadi saya nasihat semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi e-mel Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti yang telah saya lakukan dan anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan anda masih boleh menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (sitiaminah6749@gmail.com)
  semoga Allah terus memberkati dan menyayangi ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan kewangan saya

  ReplyDelete
 2. saudara-saudara

  Saya di sini untuk bersaksi tentang kebaikan Allah dalam hidup saya dan bagaimana saya diselamatkan dari tekanan finansial karena bisnis saya sedang menurun dan keluarga saya dalam keadaan asulit sehingga kami bahkan tidak dapat membayar uang sekolah untuk anak-anak, karena kepahitan mengambil alih hatiku
  Suami saya juga menggagalkan karena kami menjalankan bisnis keluarga di (Surabaya, Jawa Timur) dimana kami jadi bingung suami saya mencoba untuk mendapatkana pinjaman dari bank dia menolak pinjaman jadi dia online mencari pinjaman karenaa dia ditipu oleh sone imposters online yang menjanjikan kepadanya pinjaman dan mengatakan harus membayar biaya untuk mendapatkan pinjaman sehingga husbank saya meminjam uang dari teman-temannya untuk membayar biaya maka mereka meminta biaya lagi dengan beberapa alasan dia harus pergi dan meminjam dari saudaranya di (Bekasi) untuk memastikan dia mendapatkan pinjaman setidaknya untuk membi/aayai kebutuhan keluarga dan setelah dia membuat biaya, dia diminta untuk membayar lagi dengan alasan tertentu, hal ini membuat keluarga kelaparan meningkat sehingga kami harus mengumpulkan makanan dari tetangga dekat kami. dan selama berbulan-bulan kami menderita dan bisnis ditutup untuk sementara waktu
  Jadi satu sore yang setia sekitar pukul 14:00 tetangga dekat ini menelepon saya dan mengatakan bahwa dia akan mendapatkan pinjaman dari perusahaan pinjaman secara online sehingga jika dia mendapatkan pinjaman, dia akan mengenalkan saya ke perusahaan tersebut sehingga kami pergi ke ATM bersama-sama dan Memeriksa pinjaman itu tidak ada sehingga kami menunggu sekitar 30 menit kemudian kami mendapat peringatan di teleponnya dari banknya bahwa dia telah menerima monney di akunnya sehingga kami memeriksa saldo rekeningnya dan lihatlah 300 juta kepadanya sebagai pinjaman
  Segera saya berteriak di depan umum sambil menangis dan pada saat itu yang bisa saya pikirkan adalah jika saya dengan jumlah seperti itu, masalah saya berakhir, jadi kami pulang ke rumah saya tidak memberi tahu suami saya, dari 1 juta dia memberi saya saya membeli beberapa bahan makanan di rumah dan berlangganan dan tetangga saya dan saya meminta pinjaman kepada perusahaan karena dia memberi saya pedoman sehingga kami mengikuti prosesnya karena prosesnya sama sehingga setelah semua prosesnya, rekan-rekan saya diberi pinjaman oleh saya

  .(`’•.¸(` ‘•. ¸* ¸.•’´)¸.•’´)..
  «´ ONE BILLION RISING FUND¨`»
  (onebillionrisingfund@gmail.com)
  ..(¸. •’´(¸.•’´ * `’•.¸)`’•.¸ )..
  BBM: D8E814FC

  Anda juga bisa mendaftar sekarang dan menyelesaikan masalah keuangan Anda
  Saya berbagi cerita ini karena saya tahu bahwa begitu banyak orang di luar sana memerlukan bantuan keuangan dan perusahaan akan membantu Anda
  Gmail saya adalah

  Ratu Efendi Lisa
  efendiqueenlisa@gmail.com

  ReplyDelete
 3. nama saya Julia Simon, saya adalah korban penipuan di tangan pemberi pinjaman palsu. Saya telah kehilangan sekitar $ 45.000,00 karena saya membutuhkan modal besar $ 200.000,00. Saya hampir mati, saya tidak punya tempat untuk pergi. Bisnis saya hancur dan dalam proses itu saya kehilangan putra saya. Saya tidak tahan lagi dengan hal ini. pada Januari 2017, teman saya memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Ny. Augusta Ibramhim, yang pada akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di perusahaan pinjaman tempat dia bekerja. Ibu yang baik, Augusta Ibramhim, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan semoga Tuhan melanjutkan untuk memberkatimu. Saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk menasihati sesama orang Indonesia bahwa ada banyak scammer di luar sana, jadi jika Anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman dengan cepat, hanya mendaftar melalui Mrs Augusta Ibramhim dan Anda dapat menghubunginya melalui email: (augustaibramhim11 @ gmail.com). Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya: (juliasimon460@gmail.com). jika Anda memiliki keraguan. tolong dia satu-satunya orang yang bisa diandalkan dan dapat dipercaya.

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 4. Nama saya Rahma Henny dari Ajman di Dubai UAE, saya adalah korban penipuan di tangan pemberi pinjaman, saya ditipu $ 3.000 karena saya membutuhkan pinjaman $ 90.000 untuk modal usaha dan hutang. Saya frustrasi saya tidak punya tempat untuk pergi, dan bisnis saya hancur dalam proses.

  Itu semua terjadi pada bulan Maret 2019, sampai saya bertemu orang-orang daring yang bersaksi tentang pemberi pinjaman nyata Mrs. GRACE ALEXANDER jadi saya mengajukan pertanyaan dan dia memperkenalkan saya kepada seorang ibu GRACE yang baik yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman tanpa jaminan $ 90.000 dengan suku bunga rendah. di perusahaan pinjaman GRACE ALEXANDER.

  Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Ny. Grace, semoga Tuhan terus memberkati Anda, Ibu Grace atas kejujuran dan perbuatan baik Anda.

  Jika Anda membutuhkan pinjaman atau pinjaman tanpa jaminan, segera hubungi ibu Grace dengan mengirim email ke (gracealexanderloancompany@gmail.com)

  Anda juga dapat menghubungi saya melalui rahmahenny45@gmail.com

  ReplyDelete
 5. Nama saya Rahma Henny dari Ajman di Dubai UAE, saya adalah korban penipuan di tangan pemberi pinjaman, saya ditipu $ 3.000 karena saya membutuhkan pinjaman $ 90.000 untuk modal usaha dan hutang. Saya frustrasi saya tidak punya tempat untuk pergi, dan bisnis saya hancur dalam proses.

  Itu semua terjadi pada bulan Maret 2019, sampai saya bertemu orang-orang daring yang bersaksi tentang pemberi pinjaman nyata Mrs. GRACE ALEXANDER jadi saya mengajukan pertanyaan dan dia memperkenalkan saya kepada seorang ibu GRACE yang baik yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman tanpa jaminan $ 90.000 dengan suku bunga rendah. di perusahaan pinjaman GRACE ALEXANDER.

  Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Ny. Grace, semoga Tuhan terus memberkati Anda, Ibu Grace atas kejujuran dan perbuatan baik Anda.

  Jika Anda membutuhkan pinjaman atau pinjaman tanpa jaminan, segera hubungi ibu Grace dengan mengirim email ke (gracealexanderloancompany@gmail.com)

  Anda juga dapat menghubungi saya melalui rahmahenny45@gmail.com

  ReplyDelete
 6. BAGAIMANA SAYA MENDAPATKAN PINJAMAN SAYA
  Saya Abdullah Nofia yang tinggal di Papua, saya di sini untuk memberi kesaksian seorang Lender Pinjaman yang baik yang menunjukkan cahaya kepada saya setelah ditipu 3 kali berbeda di Internet oleh beberapa pemberi pinjaman yang tidak lain adalah palsu,
  Mereka semua berjanji untuk memberi saya pinjaman setelah membuat saya membayar banyak kepada mereka sebagai biaya yang tidak menghasilkan apa-apa dan sebesar tidak ada hasil positif. saya kehilangan uang hasil kerja keras saya dan itu sangat membuat frustrasi.

  Suatu hari ketika menelusuri internet saya menemukan kesaksian seorang wanita yang juga ditipu dan akhirnya dikaitkan dengan perusahaan pinjaman yang sah, ONE BILLION RISING FUND  dan di mana dia akhirnya mendapatkan pinjamannya, saya memutuskan untuk menghubungi dia dan menjelaskan tekanan keuangan saya. kepadanya dan jika dia bisa membantu saya untuk berbicara dengan perusahaan,

   Saya kemudian menceritakan kepada mereka kisah saya tentang bagaimana saya ditipu oleh 3 pemberi pinjaman yang berbeda yang tidak melakukan apa pun selain merampok uang saya. Saya menjelaskan kepada perusahaan melalui surat dan semua yang mereka katakan kepada saya adalah untuk tidak menangis lagi karena saya akan mendapatkan pinjaman saya di perusahaan mereka dan saya juga telah membuat pilihan yang tepat dengan menghubungi mereka. Saya mengisi formulir permohonan pinjaman dan melanjutkan dengan semua yang diperlukan dari saya dan saya terkejut, saya diberi pinjaman sebesar Rp 200 juta oleh perusahaan besar ini, ONE BILLION RISING FUND, semua berkat JAMES (direktur transfer), seorang yang takut akan Tuhan. pria dan mentor dan di sini saya hari ini bahagia karena perusahaan ini telah memberi saya pinjaman jadi saya bersumpah pada diri sendiri bahwa saya akan terus bersaksi tentang pekerjaan baik mereka dalam hidup saya tentang bagaimana saya mendapatkan pinjaman saya.
   Jika Anda mencari cara mendapatkan pinjaman, silakan hubungi

  NAMA ::ONE BILLION RISING FUNDGmail ::: onebillionrisingfund@gmail.com

                                            HUBUNGI SAYA

  Namaku ::::::::: Abdullah Nofia
  Gmail::::::::::::::abdullahnofia@gmail.com
  Instagram::::::::Abdullah_Nofia
  Facebook:::::::::Abdullah Nofia

  Bijaksanalah saat Anda mencari pinjaman online

  semoga harimu menyenangkan

  ReplyDelete
 7. Halo semua orang di situs ini sangat senang karena saya akhirnya mendapat pinjaman, semua pujian kepada ALLAH saya mendapat pinjaman Rp 170.000.000 juta dari Anthony Yuliana semoga ALLAH terus memberkati mereka, saya hanya melakukan pembayaran untuk biaya pinjaman saya biaya asuransi dan transfer sebelum saya mendapatkan jumlah pinjaman saya Rp 170.000.000 juta masukkan ke dalam rekening saya (BCA) 0272262754, bagi mereka yang mencari pinjaman harus sangat berhati-hati karena ada banyak pemberi pinjaman pinjaman palsu hanya sedikit yang nyata dan Anthony Yuliana adalah salah satu pemberi pinjaman pinjaman nyata dan ASLI, Anda juga dapat menghubungi Pemberi Pinjaman Anthony Yuliana jika Anda membutuhkan pinjaman, BBM INVITE ((E37F9BCC))
  hanya whatsapp +13234026088 email
  (anthony.yulianalenders@gmail.com)
  email saya sendiri (ennywaper771@gmail.com)

  ReplyDelete
 8. Halo,
  Ini untuk memberi tahu masyarakat bahwa Nyonya Charity White, pemberi pinjaman swasta memiliki kesempatan finansial untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan, membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam bisnis baru atau untuk meningkatkan bisnis Anda. Kami memberikan pinjaman dengan bunga sebesar 2% kepada perusahaan dan perorangan. Ini tidak memerlukan banyak dokumen, juga syarat dan ketentuan yang jelas dan peka. Hubungi kami via e-mail: (charitywhitefinancialfirm@gmail.com) Kami akan memberikan layanan terbaik kami.

  ReplyDelete
 9. Nama saya Rahma Henny dari Ajman di Dubai UAE, saya adalah korban penipuan di tangan pemberi pinjaman, saya ditipu $ 3.000 karena saya membutuhkan pinjaman $ 90.000 untuk modal usaha dan hutang. Saya frustrasi saya tidak punya tempat untuk pergi, dan bisnis saya hancur dalam proses.

  Itu semua terjadi pada bulan Maret 2019, sampai saya bertemu orang-orang daring yang bersaksi tentang pemberi pinjaman nyata Mrs. GRACE ALEXANDER jadi saya mengajukan pertanyaan dan dia memperkenalkan saya kepada seorang ibu GRACE yang baik yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman tanpa jaminan $ 90.000 dengan suku bunga rendah. di perusahaan pinjaman GRACE ALEXANDER.

  Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Ny. Grace, semoga Tuhan terus memberkati Anda, Ibu Grace atas kejujuran dan perbuatan baik Anda.

  Jika Anda membutuhkan pinjaman atau pinjaman tanpa jaminan, segera hubungi ibu Grace dengan mengirim email ke (gracealexanderloancompany@gmail.com)
  CEO Tel.: +1(407)792-5682
  WhatsApp: +1(407)792-5682
  Anda juga dapat menghubungi saya melalui rahmahenny45@gmail.com

  ReplyDelete
 10. BAGAIMANA SAYA MENDAPATKAN PINJAMAN SAYA DARI PERUSAHAAN BESAR INI

  Halo orang-orang terkasih, saya Linda McDonald, saat ini tinggal di Austin Texas, AS. Saya seorang janda saat ini dengan tiga anak dan saya terjebak dalam situasi keuangan pada bulan April 2018 dan saya perlu membiayai kembali dan membayar tagihan saya. Saya mencoba mencari pinjaman dari berbagai perusahaan pinjaman baik swasta maupun perusahaan tetapi tidak pernah berhasil, dan sebagian besar bank menolak kredit saya, tidak menjadi mangsa penuh para penjahat di sana yang menyebut mereka pemberi pinjaman uang mandiri, mereka semua scam, yang mereka inginkan adalah Anda uang dan Anda juga tidak mendengar dari mereka lagi mereka telah melakukannya kepada saya dua kali sebelum saya bertemu dengan Tuan David Wilson bagian yang paling menarik dari itu adalah bahwa pinjaman saya dipindahkan kepada saya dalam waktu 74 jam jadi saya akan menyarankan Anda untuk menghubungi Tuan David jika Anda tertarik mendapatkan pinjaman dan Anda yakin dapat membayarnya kembali tepat waktu Anda dapat menghubunginya melalui email ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Tidak ada pemeriksaan kredit, tidak ada pengirim barang dengan tingkat bunga hanya 2% dan rencana pembayaran yang lebih baik dan Jadwalkan jika Anda harus menghubungi perusahaan mana pun dengan referensi untuk mendapatkan pinjaman tanpa agunan, maka hubungi Tn. David Wilson hari ini untuk pinjaman Anda

  Mereka menawarkan semua jenis kategori pinjaman mereka

  Pinjaman jangka pendek (5_10 tahun)
  Pinjaman jangka panjang (20_40)
  Pinjaman jangka media (10_20)
  Mereka menawarkan pinjaman seperti
  Pinjaman rumah ............., Pinjaman usaha ........ Pinjaman hutang .......
  Pinjaman pelajar ........... Pinjaman awal bisnis
  Pinjaman bisnis ......., pinjaman Perusahaan .............. dll
  Email .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  Ketika datang ke krisis keuangan dan pinjaman maka pinjaman keuangan David Wilson adalah tempat untuk pergi tolong katakan padanya aku Ny. Linda McDonald mengarahkan Anda Good Luck ................... ....

  ReplyDelete
 11. Hari baik untuk semua warga negara Indonesia dan juga semua ASIA, nama saya Ny. Nurliana Novi, tolong, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya di sini di platform ini untuk semua warga negara Indonesia dan seluruh Asia untuk berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Allah telah mendukung saya melalui ibu, Nyonya Elina yang baik

  Setelah beberapa periode mencoba untuk mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan ditolak terus-menerus, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman online tetapi saya ditipu dan saya kehilangan Rp 15.000.000 dengan pemberi pinjaman pinjaman yang berbeda.

  Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan seorang teman saya yang kemudian memperkenalkan saya kepada Ny. Elina, yang adalah pemilik perusahaan pemberi pinjaman global, jadi teman saya meminta saya untuk melamar dari Ny. Elina, jadi saya mengumpulkan keberanian dan menghubungi Ny. Elina.

  Saya mengajukan pinjaman sejumlah Rp500.000.000 dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman itu disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua pengaturan dibuat pada transfer kredit, karena fakta bahwa itu tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk pinjaman transfer Saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi aplikasi Mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah disetorkan ke rekening bank saya.

  Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya dikreditkan dengan jumlah Rp500.000.000. Saya sangat senang bahwa ALLAH akhirnya menjawab doa saya dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman asli saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.

  Mereka juga memiliki tim ahli di sana yang akan memberi tahu Anda tentang jenis bisnis yang ingin Anda investasikan dan cara menginvestasikan uang Anda, sehingga Anda tidak akan pernah mengalami kebangkrutan lagi dalam hidup Anda.

  Semoga ALLAH memberkati Bunda Elina karena membuat hidup saya mudah, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman, silakan hubungi Mrs. Elina melalui email: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman Anda
  Ada perusahaan palsu lain yang menggunakan kesaksian saya secara online untuk mencapai keinginan egois mereka, saya satu-satunya dengan kesaksian yang benar ini, ketika Anda menghubungi kemudian meminta mereka untuk bukti pembayaran di sana kepada ibu ,, harap berhati-hati terhadap orang-orang ini, oke

  Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda. Satu lagi nama saya adalah mrs nurliana novi, Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut via email saya: nurliananovi96@gmail.com

  ReplyDelete
 12. PERUSAHAAN PINJAMAN ALEXANDER GRACE
  ANDA SELAMAT DATANG DI GRACEALEXLOANCOMPANY (GALC)
  Good Day Sir / Madam: Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak untuk membiayai bisnis Anda atau tujuan apa pun? Kami adalah pemberi pinjaman bersertifikat, legal dan internasional, kami menawarkan pinjaman kepada perusahaan-perusahaan Bisnis. Perorangan, perusahaan perusahaan, badan hukum dengan tingkat bunga yang terjangkau 2%. Ini bisa berupa pinjaman jangka pendek atau jangka panjang atau bahkan jika Anda memiliki kredit macet. Kami akan memproses pinjaman Anda segera setelah kami menerima aplikasi Anda. Kami adalah lembaga keuangan independen. Kami memiliki reputasi yang sangat baik selama bertahun-tahun dalam menyediakan berbagai jenis pinjaman kepada ribuan pelanggan kami. Kami menawarkan pinjaman Pendidikan, pinjaman Bisnis, pinjaman rumah, pinjaman pertanian, pinjaman pribadi, pinjaman mobil dengan riwayat kredit baik atau buruk. Jika Anda tertarik dengan penawaran pinjaman kami di atas, Anda disarankan untuk mengisi informasi di bawah ini dan kembali kepada kami untuk lebih jelasnya. Anda dapat menghubungi kami melalui email ini gracealexanderloancompany@gmail.com kami akan merespons Anda segera setelah kami menerima rincian aplikasi pinjaman Anda di bawah ini.

  1) Nama lengkap:
  2) Tanggal lahir:
  3) Jenis Kelamin:
  4) Status perkawinan:
  5) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
  6) Durasi Pinjaman:
  7) Negara:
  8) Negara:
  9) Alamat:
  10) Telepon:
  11) Penghasilan bulanan:
  12) Pekerjaan:
  13) Agama:
  14) Sudahkah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya? Jika ya, sebutkan nama perusahaan
  Kontak
  gracealexanderloancompany@gmail.com
  WhatsApp ::: +14077925682 [Hanya Obrolan]
  Nomor Telepon +14077925682 [Hanya Panggilan]
  untuk perhatian segera.
  Buka 24 jam dalam 7 hari seminggu.

  ReplyDelete
 13. Selamat siang
  Nama saya Fatma Wati, saya ingin menggunakan media ini untuk menyarankan semua orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman internet karena begitu banyak pemberi pinjaman Internet di sini semuanya penipu dan mereka hanya berbagi cerita untuk menipu Anda dari uang Anda, saya melamar pinjaman $ 55,000,00 dari seorang wanita di Jerman dan saya kehilangan jumlah $ 5.500,00 tanpa mendapatkan pinjaman,

  Pada tanggal 27 September 2018 ini, teman saya DIANA JAMES di tempat kerja saya memberi tahu saya bagaimana dia mengajukan pinjaman dari GLOBAL FINANCE LIMITED dan dia akhirnya menerima pinjamannya. Saya tidak pernah percaya dia sampai saya pergi dengannya ke bank untuk mengkonfirmasikannya dan saya kagum karena saya kehilangan banyak uang hanya untuk mendapatkan pinjaman untuk keluarga saya.

  Semoga Tuhan memberkati nyonya yang baik, Ny. Augusta Ibramhim atas apa yang dia lakukan kepada saya dan rumah tangga saya, saya memberi tahu teman saya untuk memperkenalkan saya kepada ibu yang baik. Augusta Ibramhim, GLOBAL FINANCE LIMITED, dia dan saya mengajukan pinjaman $ 190.000,00
  Saya mematuhi persyaratan dan ketentuan pinjaman perusahaan dan permohonan pinjaman saya disetujui untuk saya tanpa tekanan dan kesulitan.

   Akhirnya, saya menerima pinjaman $ 190.000,00 di rekening bank saya dan saya menelepon teman saya DIANA JAMES bahwa saya telah menerima pinjaman dan saya juga telah memperkenalkan begitu banyak orang kepada ibu yang baik Nyonya Augusta Ibramhim.
  Saya ingin Anda yang membaca kesaksian saya untuk menghubungi ibu yang baik jika Anda membutuhkan pinjaman sehingga Anda juga akan bersaksi tentang niat baik ibu yang baik itu.

  jadi saya menggunakan jalan ini untuk memberi tahu setiap orang Indonesia dan orang lain yang tepat untuk membaca kesaksian saya dan dia membutuhkan pinjaman untuk dihubungi
  Madam Augusta Ibramhim via EMAIL: (augustaibramhim11@gmail.com)
  Anda masih dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan informasi lebih lanjut melalui EMAIL: fatmawati111m@gmail.com
  Anda juga dapat menghubungi teman saya DIANA JAMES melalui EMAIL-nya: dianajames111m@gmail.com

  SEKALI LAGI TERIMA KASIH SEMUA UNTUK MEMBACA KESAKSIAN SAYA, DAN MUNGKIN ALLAH LANJUTKAN UNTUK MEMBERKATI KITA SEMUA DAN MEMBERIKAN KEHIDUPAN DAN KEMAKMURAN PANJANG, AMIN,

  ReplyDelete
 14. Selamat siang
  Nama saya Fatma Wati, saya ingin menggunakan media ini untuk menyarankan semua orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman internet karena begitu banyak pemberi pinjaman Internet di sini semuanya penipu dan mereka hanya berbagi cerita untuk menipu Anda dari uang Anda, saya melamar pinjaman $ 55,000,00 dari seorang wanita di Jerman dan saya kehilangan jumlah $ 5.500,00 tanpa mendapatkan pinjaman,

  Pada tanggal 27 September 2018 ini, teman saya DIANA JAMES di tempat kerja saya memberi tahu saya bagaimana dia mengajukan pinjaman dari GLOBAL FINANCE LIMITED dan dia akhirnya menerima pinjamannya. Saya tidak pernah percaya dia sampai saya pergi dengannya ke bank untuk mengkonfirmasikannya dan saya kagum karena saya kehilangan banyak uang hanya untuk mendapatkan pinjaman untuk keluarga saya.

  Semoga Tuhan memberkati nyonya yang baik, Ny. Augusta Ibramhim atas apa yang dia lakukan kepada saya dan rumah tangga saya, saya memberi tahu teman saya untuk memperkenalkan saya kepada ibu yang baik. Augusta Ibramhim, GLOBAL FINANCE LIMITED, dia dan saya mengajukan pinjaman $ 190.000,00
  Saya mematuhi persyaratan dan ketentuan pinjaman perusahaan dan permohonan pinjaman saya disetujui untuk saya tanpa tekanan dan kesulitan.

   Akhirnya, saya menerima pinjaman $ 190.000,00 di rekening bank saya dan saya menelepon teman saya DIANA JAMES bahwa saya telah menerima pinjaman dan saya juga telah memperkenalkan begitu banyak orang kepada ibu yang baik Nyonya Augusta Ibramhim.
  Saya ingin Anda yang membaca kesaksian saya untuk menghubungi ibu yang baik jika Anda membutuhkan pinjaman sehingga Anda juga akan bersaksi tentang niat baik ibu yang baik itu.

  jadi saya menggunakan jalan ini untuk memberi tahu setiap orang Indonesia dan orang lain yang tepat untuk membaca kesaksian saya dan dia membutuhkan pinjaman untuk dihubungi
  Madam Augusta Ibramhim via EMAIL: (augustaibramhim11@gmail.com)
  Anda masih dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan informasi lebih lanjut melalui EMAIL: fatmawati111m@gmail.com
  Anda juga dapat menghubungi teman saya DIANA JAMES melalui EMAIL-nya: dianajames111m@gmail.com

  SEKALI LAGI TERIMA KASIH SEMUA UNTUK MEMBACA KESAKSIAN SAYA, DAN MUNGKIN ALLAH LANJUTKAN UNTUK MEMBERKATI KITA SEMUA DAN MEMBERIKAN KEHIDUPAN DAN KEMAKMURAN PANJANG, AMIN,

  ReplyDelete
 15. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  negara: __________ Malaysia
  Bandar: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik perniagaan
  Sebarang maklumat: ____ hendidi01@gmail.com

  Selamat datang kepadamu,
  Halo saudara-saudaraku, anda mesti berhati-hati tentang blog ini mengenai mendapatkan pinjaman, jika anda berada di sini untuk mencari pinjaman yang anda perlu berhati-hati dengan serius kerana begitu banyak orang di sini adalah palsu, penipu, penipu. Mereka akan menipu anda dengan meminta anda membayar yuran pemprosesan dan yuran guaman sebelum mendapatkan pinjaman anda, dan jika anda membayar mereka, anda tidak akan mendapat pinjaman, itulah cara mereka akan terus menipu anda untuk membayar lebih dan lebih. 2 minggu yang lalu saya ditipu oleh Rm73,400 untuk mendapatkan pinjaman, yang diminta saya bayar ke Turki yang saya lakukan dan mereka bertanya lagi dan lagi tetapi pada akhirnya mereka melarikan diri tanpa memberikan pinjaman. Tetapi hari ini saya mendapat pinjaman daripada seorang ibu yang baik dari Arab Saudi, dan mempunyai pejabat di United Kingdom, saya membaca tentang ibu yang baik dari jurnal perniagaan dan saya melihat laman web mereka di Google Map. Saya memohon Rm1. 3 juta yang saya buat permohonan kepada jabatan pinjaman, kejutan saya yang paling besar pinjaman saya telah diluluskan dan akaun bank dalam talian saya dikreditkan. Saya sangat gembira untuk mendapatkan pinjaman selepas saya telah ditipu oleh peminjam palsu yang tidak mempunyai laman web dan tidak mempunyai sijil perniagaan. Saya memutuskan untuk menyiarkannya kepada semua orang di sini supaya anda tidak akan menjadi mangsa semua testimonial palsu di blog ini. Sekiranya anda ingin pinjaman yang besar, anda boleh memohon di AASIMAH ADILA AHMED LOAN FIRM yang menawarkan pinjaman dengan cepat pada kadar pinjaman 1% tanpa jaminan kurang dari 1 jam. Mereka adalah ibu negara Muslim yang membantu banyak orang besar, orang ramai bercakap tentang mereka di bandar saya. Semoga Allah memberkati anda.
                            Pusat Aplikasi / Kenalan
  https: //www.aasimahaadilaahmed.loanfirm.site
  E-mel: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516
  Domin: ___________ info@aasimahaadilaahmed.loanfirm.site

  ReplyDelete